Δευτέρα, 4 Μαΐου 2009

Επιστροφή στο σπίτι...Τα τελευταία χρόνια, επιστρέφοντας στον τόπο που μεγάλωσα, κάνω κάθε φορά μια διαφορετική ανάγνωση σ'αυτό το μέρος που με αγκάλιασε, αγάπησα και μίσησα.

Εκεί λοιπόν στο νότο, αυτή η κοινωνία δε λέει ν'αλλαξει... Όποτε γυρίζω βλέπω ξανά τα ίδια σκηνικά -μονάχα ο νεοπλουτισμός που παίρνει τον κόσμο αμπάριζα έχει ανοδική πορεία-! Αυτό το μέρος έχει τόσα να πει αλλά κανείς δεν το βοηθάει να τα φωνάξει! Ανάμεσα τους κι εγώ που γλυστράω, φεύγω απ'τα πλοκάμια του αντί να γυρίσω και να δώσω πνοή! Εκεί υπάρχουν οι πολλοί που δρουν όπως σχεδόν όλη η επαρχία -ξενύχτια, αλκόολ, καφέ και πάλι από την αρχή- και οι λίγοι που φαίνεται να αντιλαμβάνονται τα θετικά της επαρχίας κι έχουν βρει την ησυχία τους οι άνθρωποι! Και ψάρεμα και καταδύσεις και beach βόλεϋ και ομάδες θεατρικές και παρέες μουσικές και... άπλετο χρόνο να αφιερώσουν στον εαυτό τους! Αυτό που χάνει όποιος ζει στις μεγαλουπόλεις!

Δε θ'αλλαζα με τίποτα τα παιδικά μου χρόνια εκεί! Την ανεμελιά που σου προσφέρει αυτός ο τόπος! Που σε 10 λεπτά θα δεις τους φίλους σου, που σε 3 λεπτά θα κάνεις βουτιές στο λιβυκό, που κρύβεις τους εφηβικούς σου έρωτες -γιατί ένα μάτι να σε πάρει... το 'μαθε μαμά μπαμπάς και ποιος τους ακούει!-, που κάνεις πετάλι στην παραλία και σε λίγα λεπτά έχεις φρέσκο ψαράκι και όλη την κρητική κουζίνα στο πιάτο σου, που σε 45 λεπτά βρίσκεσαι σ'εναν επίγειο παράδεισο με τη σκηνή σου και τα κατσαρολικά σου, και στήνεις ολόκληρη γειτονιά!

Όταν επιστρέφω εδώ μόνο βόλτες θέλω να κάνω -ε καλά, και να τρώω φαγητό μανούλας-! Να χαζεύω, να ξαναγυρνάω στα μέρη που έδωσα το πρώτο μου φιλί, που ήπια την πρώτη μου μπύρα -bud-, να περνάω απ'το δημοτικό και να σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ όλα τα ονόματα και επίθετα των συμμαθητών μου... Λες και γυρίζω τις σελίδες του βιβλίου μου και κάθε φορά ξαναδιαβάζω τα κεφάλαια που γράφτηκαν σ'αυτόν τον τόπο! Συγκινούμαι, μελαγχολώ, επαναπροσδιορίζομαι -η επιστροφή στην αρχή του νήματος πάντα βοηθάει να συνεχίσεις, ανανεομένος, το παρακάτω- παίρνω βαθειά ανάσα και επιστρέφω στο σπίτι μου; Οι άνθρωποι από την επαρχία εχουν δύο πατρίδες, δύο σπίτια. Και το καθένα έχει κάτι να του προσφέρει...
Επιστροφή ξανα το καλοκαίρι για βουτιές και beach volley!

// photo k

4 σχόλια:

masquerade είπε...

θα'μαι και εγώ εκεί!

kayadesigner είπε...

yihaaaaaaa!!

Cathy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
kayadesigner είπε...

Comment from Cathy...(το επανατοποθετώ καθώς δόθηκαν προσωπικά δεδομένα) *** μου διαισθάνομαι μια διάχυτη μελαγχολία και μια ανάγκη για επιστροφή στα πατρογονικά εδάφη;
Σου έλειψαν τα οικία πρόσωπα και η μυρωδιά της ****;
Ήρθε το καλοκαιράκι.... είναι κοντά η ώρα της επανασύνδεσης....

πολλά πολλά φιλάκια, και αγωνιστικούς χαιρετισμούς :)